Dagbok

Nytt datum

I fredags fick jag besked från Allmänna Arvsfonden om att de skjuter upp beslutet igen. Nästa datum är den 7 juni.

De vill ha fler svar från föreningar och mer uppgifter om hur projektet ska överleva efter de tre eventuella projektåren.
Så det jobbas vidare med det och lokalen kan hyresvärden som tur är hålla kvar åt oss.

Ett leva med Aspergers syndrom

I torsdags hölls en föreläsning av Robin Hjalmarsson på Fellingsbro folkhögskola.
Han berättade om hur det är att leva med Aspergers syndrom. Han fick diagnosen när han var 13 år och berättade om livet och om skolan, om vad som är bra och inte var bra.
Han har lyckats hitta vägen till att se det positiva med sin diagnos istället för det som eventuellt skulle upplevas som dåligt.

Robin berättade om olika feltolkningar vad gäller kommunikation, t ex ”hoppa in i bilen” vilket gjorde att en liten tjej han berättade om fick hjärnskakning. Sedan om att han tänker väldigt mycket i vardagen om allt precis hela tiden. T ex om tandborstning, ”ni borstar ju bara tänderna, medan jag tänker hela tiden på att nu ska jag ta den tanden och så den osv”.
De intressen han har blir extremt intressanta och då lär han sig allt om det ämnet.

Stort tack för att Du vill dela med Dig Robin och lycka till med nya föreläsningar framöver!

Visning igen

Idag hade jag visning av den tilltänkta lokalen igen.
Det var Örebro kommun, och arbetskonsulenter från Daglig verksamhet. De såg potential till olika samarbeten med Bubblis. Och vi väntar på beskedet först och främst.

Sen blev det klart med föreningen Attention, Örebro lokalförening, att de deltar i projektet.

Nu är det vår!

Visning

Igår tillbringade jag några timmar i den tilltänkta lokalen och visade den för två olika föreningar, en som är klara med att delta i projektet och en ny. Tankarna gick varma och olika saker att göra med medlemmarna kom fram.
I förra veckan var Astma och Allergiföreningen på plats och vi pratade tyger, dofter och djurepitel i kläder och information i lokalen t ex.
Det är ju en del att fundera över när målet är att det ska bli anpassade lokaler i detta avseenden.

 

Ny ansökan

Idag fick jag svar från handläggaren på Allmänna Arvsfonden.
Det är inget beslut fattat om Bubblis ännu.
Vi behöver skicka in en ny ansökan där vi ”tydligare kan beskriva innehållet i mötesplatsen.”

Imorgon blir det ett telefonmöte mellan fonden, Bilda och Bubblis.
Den nya ansökan ska handläggas så snart det går, för att sedan tas upp i delegationen.

Som tidigare, fortsättning följer alltså.
Helén

Debatt-text i Nerikes Allehanda

Idag skriver jag på debatt-sidan i Örebro-tidningen Nerikes Allehanda.
Det handlar om mottagandet på akutpsyk i Örebro och efterföljande möten på vårdcentral och inom psykiatrin. Se nedan.

Det finns många föreningar där man kan träffa andra personer med olika diagnoser men först måste man veta vilken diagnos man eventuellt har för att komma vidare.
Men tiden det tar att komma dit kan ibland vara lång och det är här som Bubblis skulle kunna vara ett bollplank mellan olika personer och föreningar.

Idag samtalade jag på nytt med Allmänna arvsfonden som håller på med behandlingen av ansökan om Bubblis.
______________________________________________________________________

  Till Nerikes Allehanda

”Jag återkommer till min vän som jag besökte akutpsyk med i somras.
Där fick vi löfte om att få komma in i psykiatrin efter läkarens remiss. Även bakjouren var tillfrågad vid besökstillfället.
Men, så blev det inte utan det kom ett brevsvar i vilket det stod att min vän skulle vända sig till sin vårdcentral. Vi har ifrågasatt varför det inte informerades om det direkt vid besöket och man medger att det ska det.
Efter samtal med sköterska på vårdcentralen blev min vän lovad ett väl förberett läkarbesök där remiss till psykolog skulle skrivas. Men läkaren ville först inte lyssna på det som utlovats men efter ordväxling skrevs en remiss till psykolog på vårdcentralen. Efter psykologbesöket var min vän tvungen att återigen träffa läkaren för vidare remiss till allmänpsykiatrin, där en neuropsykiatrisk utredning gjordes.
I det uppföljande återkopplingssamtalet fick min vän utredningen i sin hand och man gick igenom resultatet och alternativa behandlingar som finns att tillgå.
För att sedan få någon behandling, krävs ett nytt besök hos ytterligare en ny psykolog inom två månader. Från den 1/12 2017 är i alla fall ett läkarbesök däremellan borttaget.
Vid psykisk ohälsa ska patienten alltså själv, som lekman, bedöma vad den vill ha för vård. Och dessutom behöva träffa ytterligare en person som ska göra en bedömning av behovet fastän de som gjort utredningen redan vet resultatet. Det är också väntetid på ett och ett halvt år till behandlingarna. Detta bedömningssamtal ter sig onödigt då det redan är klart i och med diagnosen samt att det ytterligare förlänger väntetiden.
Jag förstår att olika behandlingar kan bli aktuella och de kan testas och pågå under kortare eller längre tid, givetvis i samråd med patienten.
Men återigen, det är väl inte patienten som ska avgöra vad den har för behov, det är ju därför den har sökt hjälp?
Jag vet att det arbetas för att det ska bli kortare väntetider inom psykiatrin och då är detta ett steg att förändra. Vid återkopplingssamtalet bör man komma överens om behandlingar redan då.
Eftersom också närstående och vänner påverkas av patientens hälsa så tror jag att samhället i stort skulle må bättre av en sådan förändring. Det ska heller inte spela någon roll om det är en kvinna eller man som söker vården för alla är vi människor och kan må lika dåligt. Psykiska problem syns inte på utsidan. Jag tror också på att lyssna mer på närstående.
Jag ser fram emot ett år där vi kan tala mer om psykisk ohälsa och att det inte ska behöva kännas betungande att göra det.”

 

Väntans tider

God fortsättning på det nya året!

Ja det var ett tag sen det blev en uppdatering här.
Just nu är det liksom väntans tider på ett besked från fonden.
Det finns mycket att ta tag i såklart men just nu ägnas tiden åt rådgivning från diverse håll för att det ska bli bra beslut i framtiden.
Fastighetsägaren och arkitekten fortskrider med sitt arbete och jag kan inte göra mer där för tillfället.

Och som jag skrivit om tidigare, det blir tydligare för fler föreningar att avgöra om de vill vara med när konceptet kommit igång och det finns något att presentera ordentligt och ett ställe att besöka.
Så, jag ser tiden an så länge och hoppas på det bästa.
Trevlig helg på er alla därute!
Helén